Stap-voor-stap een Kasboek Maken in Excel

Gepubliceerd op

Overweeg je om Excel te gebruiken voor het bijhouden van een kasboek? In dit artikel ontdek je eerst wat een kasboek precies is en waarom het nuttig kan zijn om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk te houden. Hoewel Excel een uitstekende optie biedt voor het maken van een kasboek, zijn er ook andere alternatieven die, afhankelijk van jouw situatie, wellicht beter geschikt kunnen zijn. Vervolgens leer je stap voor stap hoe je in Excel een kasboek opzet, inclusief het gebruik van handige formules om het proces te automatiseren en efficiënter te maken.

Inhoudsopgave

Wat is een kasboek?

Waarom zou je een kasboek bijhouden?

Excel gebruiken voor een kasboek, op papier of specifieke boekhoudsoftware?

Zelf een kasboek maken in Excel in 4 stappen

1. Wat is een kasboek?

Laten we beginnen met definiëren wat een kasboek precies is. Een kasboek is een financieel overzicht waarin je alle inkomsten en uitgaven bijhoudt. Het wordt traditioneel gebruikt om contant geld te beheren, en voor bedrijven die met contant geld werken is het vaak verplicht om een kasboek bij te houden om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Dit is nodig om een duidelijk overzicht te hebben van de geldstromen en om te voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan in de administratie.

Tegenwoordig wordt een kasboek echter niet alleen voor contant geld gebruikt. Veel mensen en bedrijven gebruiken het om al hun inkomsten en uitgaven te monitoren, inclusief banktransacties, betalingen met pin, creditcard en online betalingen. Het bijhouden van een kasboek helpt je om grip te krijgen op je financiële situatie en biedt inzicht in hoeveel geld er binnenkomt en waar het aan wordt uitgegeven.

Of je nu een klein bedrijf runt, een freelancer bent, of gewoon je persoonlijke financiën wilt organiseren, een kasboek kan je helpen om overzicht te houden en betere financiële beslissingen te nemen. Daarnaast kan een goed bijgehouden kasboek van pas komen bij belastingaangiften, omdat je bijvoorbeeld direct kunt zien hoeveel btw je hebt betaald of ontvangen en wat je winst is.

2. Waarom zou je een kasboek bijhouden?

Het bijhouden van een kasboek biedt veel voordelen, of je nu een kleine onderneming hebt of je persoonlijke financiën wilt beheren. Hieronder staan drie belangrijke redenen waarom het slim is om een kasboek bij te houden:

1. Helpt bij het budgetteren

Met een kasboek krijg je een helder overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je om bewust te worden van je uitgavenpatronen, waardoor je beter kunt budgetteren. Je kunt bijvoorbeeld categorieën maken voor vaste lasten, variabele kosten en onverwachte uitgaven. Door regelmatig je uitgaven te analyseren, kun je nagaan of je binnen je budget blijft en waar je eventueel kunt besparen. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor persoonlijke financiën.

2. Vermindert financiële verrassingen

Door je kasboek consequent bij te houden, voorkom je financiële verrassingen. Je ziet bijvoorbeeld tijdig hoeveel je deze maand hebt uitgegeven en of je inkomsten overeenkomen met je verwachtingen. Dit maakt het gemakkelijker om op tijd in te grijpen als je merkt dat je over je budget heen gaat of als er minder geld binnenkomt dan verwacht. Met een goed bijgehouden kasboek is het veel eenvoudiger om onverwachte kosten te vermijden en meer controle te hebben over je financiën.

3. Het kan je helpen bij je belastingaangifte

Een goed bijgehouden kasboek is een waardevol hulpmiddel bij de belastingaangifte. Het geeft je een overzicht van alle inkomsten en uitgaven, inclusief btw. Dit maakt het invullen van de belastingaangifte een stuk eenvoudiger.

3. Excel gebruiken voor een kasboek, op papier of specifieke boekhoudsoftware?

Er zijn verschillende manieren om een kasboek bij te houden: op papier, in Excel of met specifieke boekhoudsoftware. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.

Op papier

Een kasboek op papier is de meest eenvoudige en traditionele methode. Het kost echter veel tijd om alles handmatig bij te houden en fouten zijn moeilijk te corrigeren. Bovendien heb je geen automatische berekeningen, wat betekent dat je zelf steeds het saldo moet uitrekenen. Hoewel een papieren kasboek geschikt kan zijn voor kleine bedrijven of persoonlijke huishoudens met weinig transacties, kan het snel onoverzichtelijk worden bij grotere hoeveelheden gegevens.

Met Excel

Excel biedt een handige tussenoplossing. Het geeft je de flexibiliteit van een digitaal systeem, met de mogelijkheid om automatische berekeningen toe te voegen en rapporten te genereren. In Excel kun je ook eenvoudig formules en grafieken gebruiken om meer inzicht te krijgen in je financiën. Een kasboek in Excel is ideaal voor mensen die meer controle willen dan op papier, maar niet de kosten of complexiteit van specifieke boekhoudsoftware willen aangaan. Het biedt een goede balans tussen gebruiksgemak en functionaliteit.

Met boekhoudsoftware

Voor grotere bedrijven of degenen die veel boekhoudkundige taken moeten afhandelen, kan specifieke boekhoudsoftware handig zijn. Dit soort software biedt uitgebreide functies zoals koppelingen met banktransacties, btw-aangiften en geavanceerde rapportages. Het nadeel is dat deze software vaak maandelijks geld kosten en soms een leercurve hebben. Het is vooral nuttig voor bedrijven met complexe financiële structuren of hogere transactievolumes, waar een Excel-kasboek misschien niet meer toereikend is.

Mijn advies

Mijn blog gaat over Excel, en in dit artikel leg ik uit hoe je een kasboek kunt maken in Excel. Dat betekent echter niet dat Excel voor iedereen de beste keuze is. Voor het bijhouden van eenvoudige inkomsten en uitgaven kunnen zowel een papieren kasboek als Excel een goede optie zijn. Dit hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Zelf werk ik graag met Excel omdat het flexibel is en je snel berekeningen kunt maken, maar als je minder digitaal bent ingesteld en liever op papier werkt, is een papieren kasboek ook prima. Deze zijn vaak te koop bij elke boekhandel.

Als je ondernemer bent en een kasboek voor je bedrijf wilt bijhouden, is de eerste vraag of je al een boekhoudprogramma gebruikt. Zo ja, dan bevat dit waarschijnlijk al een kasboekfunctie, waardoor Excel overbodig wordt. Heb je nog geen boekhoudsoftware en vraag je je af of Excel een goede optie is voor jou? Mijn ervaring is dat het voor kleine bedrijven goed kan werken en laagdrempelig is op het gebied van kosten en leercurve, maar als je met veel transacties of complexe boekhoudkundige verplichtingen te maken hebt, dan is specifieke boekhoudsoftware waarschijnlijk de betere keuze.

4. Zelf een kasboek maken in Excel in 4 stappen

Oke, als je verder leest in dit artikel, ga ik ervan uit dat je ervoor hebt gekozen om je kasboek in Excel te maken. Dat is een slimme keuze! Excel biedt je de flexibiliteit om je financiën op jouw manier bij te houden, zonder de kosten en complexiteit van specifieke boekhoudsoftware.

Voordat we beginnen, wil ik graag volledig transparant zijn. Ik ben deze blog begonnen om mensen te helpen met hun Excel werkzaamheden. Dit blijft nog steeds mijn primaire doel. Maar zoals bij iedereen, heb ik ook kosten om de website draaiende te houden. Daarom heb ik een aantal Excel templates gemaakt, waaronder verschillende kasboeken, die ik verkoop voor een kleine prijs.

Om precies te zijn, heb ik 8 verschillende kasboek-templates gemaakt. Ze dienen allemaal hetzelfde doel – het bijhouden van je ontvangsten en uitgaven – maar met kleine verschillen die afhankelijk van jouw situatie de beste keuze kunnen zijn. Je kunt deze 8 kasboek-templates voor slechts eenmalig €17 aanschaffen. Dit bespaart je de tijd om het zelf te maken, en je hebt direct een goed werkend systeem in handen.

Bekijk kasboek templates

Ik wil je echter ook aanmoedigen om de keuze te maken die het beste bij je past. Misschien sluiten mijn templates niet precies aan op jouw behoeften of heb je een andere template op het oog die beter werkt voor jou. Dat is helemaal prima!

Als je het leuk vindt om zelf iets te bouwen in Excel of gewoon geen geschikt template hebt gevonden, maak je geen zorgen. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf een kasboek in Excel kunt maken. Het kost wat tijd, maar als je graag controle hebt over je eigen werk en er plezier in hebt om met Excel te werken, kan het een leuke uitdaging zijn.

Stap 1: Denk na over de structuur

Voordat je begint met het maken van een kasboek in Excel, is het belangrijk om na te denken over de structuur. Er is namelijk geen vaste structuur die verplicht is – je kunt het indelen op een manier die het beste werkt voor jou en jouw situatie. De keuze voor de juiste opzet hangt af van hoe je overzicht wilt houden over je financiën.

In papieren kasboeken zie je vaak dat de indeling is opgesplitst in een linkerzijde voor inkomsten en een rechterzijde voor uitgaven. Dit kun je eenvoudig in Excel nabootsen door kolommen te maken voor inkomsten aan de ene kant en uitgaven aan de andere kant. Deze indeling kan vooral handig zijn als je visueel inzichtelijk wilt maken dat alles in balans is, en snel wilt zien hoeveel geld je binnenkrijgt ten opzichte van wat je uitgeeft.

Een andere populaire indeling is om alles onder elkaar te plaatsen. Dit betekent dat je alle transacties – zowel inkomsten als uitgaven – op één lijst zet, waarbij je elke regel afzonderlijk labelt als “inkomst” of “uitgave”. Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur en is een wat simpelere manier van werken en zorgt ervoor dat je maar één rij met transacties hoeft te beheren. Het belangrijkste is dat het voor jou duidelijk is wanneer iets een inkomst of een uitgave is, zodat je later eenvoudig kunt terugkijken.

Wat moet je bijhouden?

Ongeacht welke structuur je kiest, zijn er een aantal standaardgegevens die je in elk kasboek moet bijhouden om een compleet en overzichtelijk beeld te krijgen van je geldstromen. De onderstaande gegevens zijn in elk geval gebruikelijk:

  • Datum: Wanneer vond de transactie plaats?
  • Omschrijving: Wat voor soort transactie was het? Schrijf hier kort wat de transactie inhoudt.
  • Bedrag: Dit is het daadwerkelijke bedrag van de transactie. Vul hier in hoeveel je hebt ontvangen of uitgegeven. Zorg ervoor dat het duidelijk is welke transacties positief zijn (inkomsten) en welke negatief (uitgaven). Afhankelijk van hoe je je kasboek hebt ingericht, kun je dit op verschillende manieren bijhouden:
    1. Als je werkt met twee aparte kolommen (één voor inkomsten en één voor uitgaven), vul je het bedrag gewoon in de juiste kolom in.
    2. Als je kiest voor één kolom waarin zowel inkomsten als uitgaven staan, voeg dan een extra kolom toe waarin je duidelijk aangeeft of het om een inkomst of een uitgave gaat.
  • Saldo: Je saldo is het bedrag dat je overhoudt na elke transactie. Het saldo wordt steeds berekend op basis van je vorige saldo, plus je inkomsten of min je uitgaven.

Als je er voor kiest voor aparte kolom met inkomsten en uitgaven, dan kan dat er met bovenstaande gegevens, er ongeveer als volgt uit ziet:

Als je een ondernemer bent en het kasboek voor je bedrijf bijhoudt, is het vaak nuttig om extra informatie toe te voegen, zoals:

  • BTW-bedrag: De belasting die je moet betalen of kunt terugvorderen. Het is handig om dit meteen in je kasboek op te nemen, zodat je een goed overzicht hebt van hoeveel BTW je hebt ontvangen of betaald.
  • Factuurnummer: Voor zakelijke administratie is het vaak handig om een verwijzing naar de factuur op te nemen. Dit zorgt ervoor dat je transacties eenvoudig kunt terugvinden.
  • Categorie: Hiermee kun je je inkomsten en uitgaven indelen in verschillende categorieën.

In dat geval kan het er ongeveer zo uit zien:

Deze opzet gebruik ik zelf voor mijn kasboek. In dat geval vul je bijv. bij de kolom met categorie in of het inkomsten of uitgaven zijn. Je kunt ook net zoals bij het eerdere voorbeeld kiezen met deze extra kolommen om het op te splitsen. De reden dat ik daar zelf niet voor kies is omdat je dan ook dubbel de kolommen met het totaalbedrag en btw-bedrag moet doen, waardoor het aantal kolommen nogal toeneemt. Zelf vind ik het fijn om alles in 1x te kunnen zien op mijn beeldscherm, maar dat is puur mijn persoonlijk voorkeur. Je zou ook zoiets kunnen maken:

Het één is niet perse beter dan het ander. Kies vooral wat jij het fijnste vindt werken.

Bij het bepalen van de structuur van je kasboek in Excel moet je tenslotte ook nog kiezen hoe je de transacties wilt bijhouden. Je kunt alles op één tabblad zetten voor een heel jaar, of elk kwartaal of elke maand een apart tabblad maken. Dit hangt af van hoeveel transacties je hebt en wat je zelf prettig vindt.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een kasboek per kwartaal of per maand. Als ik veel transacties heb, werk ik liever per maand om overzicht te houden, maar bij slechts enkele transacties per periode kies ik voor een overzicht per kwartaal.

Stap 2: Kiezen voor de juiste opmaak

Nu je de structuur van je kasboek hebt bepaald, is het tijd om de juiste opmaak toe te passen. Dit is misschien niet essentieel, maar het helpt enorm om je kasboek overzichtelijk en professioneel te houden. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je kasboek prettig werkt en makkelijk leesbaar is.

  • Vetgedrukte koppen en kleuren gebruiken: Net zoals je in mijn voorbeelden kunt zien, maak ik altijd de koppen vetgedrukt en geef ik de kolommen een kleurtje. Dit maakt het makkelijker om in één oogopslag te zien welke informatie in welke kolom hoort. Als je met aparte kolommen voor ontvangsten en uitgaven werkt, kun je er ook voor kiezen om de ene kolom groen te maken (voor inkomsten) en de andere rood (voor uitgaven).
  • Rij met koppen vastzetten: Voor het geval je kasbroek groeit, is het handig om alvast de rij met kolomkoppen vast te zetten. Dit betekent dat als je verder naar beneden scrolt in je kasboek, de koppen altijd zichtbaar blijven. Je kunt dit doen via “Beeld” > “Rijen of kolommen blokkeren”.
  • Randen toevoegen aan kolommen en rijen: Zorg ervoor dat je de kolommen en rijen van je kasboek een duidelijke randen heeft. Dit helpt om de verschillende gegevens van elkaar te scheiden en maakt het kasboek overzichtelijker. Je kunt dit doen door de cellen te selecteren en in het lint via ”Start” > “Lettertype” en vervolgens voor een stijl naar keuze te kiezen.
  • Kolombreedte aanpassen: Vergeet niet om de breedte van de kolommen aan te passen. Vooral bij de kolom voor omschrijvingen wil je ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is, zodat de volledige tekst zichtbaar blijft. Dit kun je doen door de randen van de kolommen te slepen of via “Opmaak” > “Kolombreedte”.
  • Juiste celnotaties instellen: Het is belangrijk om de juiste celnotaties te gebruiken voor de verschillende soorten gegevens in je kasboek. De kolom voor datums moet de juiste datumnotatie krijgen, en de kolommen voor bedragen moeten de financiële notatie hebben. Dit kun je eenvoudig instellen door de cellen te selecteren, rechts te klikken en volgens via het lint in het tabblad “Start” naar “Getal” te gaan.
  • Voorwaardelijke opmaak: Wanneer je een uitgave invoert, is het belangrijk dat je dit met een min-teken doet. Dit voorkomt fouten bij het berekenen van je saldo. Omdat dit iets is wat je makkelijk kunt vergeten, kun je voorwaardelijke opmaak gebruiken om je te helpen. Ik stel vaak de cellen zo in dat getallen kleiner dan 0 automatisch rood worden, zodat je direct ziet wanneer er geld uit je kas gaat. Dit maakt het veel makkelijker om fouten te herkennen. Je kunt eventueel hetzelfde doen voor inkomsten door die cellen groen te maken, maar persoonlijk vind ik dat vaak te druk worden.
  • Gebruik van gegevensvalidatie: Als je veel herhalende categorieën hebt voor je uitgaven, kun je datavalidatie instellen. Dit geeft je de mogelijkheid om een dropdownmenu te maken in een cel, zodat je deze categorieën eenvoudig kunt selecteren in plaats van ze steeds opnieuw in te voeren. Hierdoor voorkom je ook typfouten en blijft je kasboek consistent. Deze functie vind je onder “Gegevens” > “Gegevensvalidatie”.

Optioneel kun je er ook voor kiezen om de gegevens in een tabel weer te geven. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de gegevens eenvoudig kunt sorteren of filteren. Om een tabel te maken, selecteer je je gegevens en kies je voor “Invoegen” > “Tabel”. Dit is vooral handig als je kasboek steeds groter wordt.

Stap 3: Berekeningen

Nu je de structuur en opmaak van je kasboek hebt bepaald, gaan we verder met het maken van de berekeningen. Voor deze stap heb ik gekozen voor de volgende kolomindeling:

Handmatige invoer

Dit voorbeeld bevat cellen die je cel moet invoeren, namelijk:

  • Datum: vanaf cel A2
  • Omschrijving: vanaf cel B2
  • Factuurnummer: vanaf cel C2
  • Categorie: vanaf cel D2
  • BTW-percentage (0, 9, of 21): vanaf cel F2
  • Totaalbedrag: vanaf cel E2

De overige kolommen hebben formules nodig om automatisch berekeningen voor je uit te voeren. Dit gaan we nu doen.

Bedrag excl. Btw

In cel G2 komt de formule te staan waarmee het bedrag exclusief btw kan worden berekend. Dat is als volgt:

=E2/(1+F2/100)

Deze formule werkt als volgt: Stel dat je iets hebt gekocht voor €121 (inclusief 21% BTW). De formule deelt het totaalbedrag (€121, dat in cel E2 staat ) door 1,21 (want 21% Btw is hetzelfde als 0,21 + 1). Dit geeft het bedrag zonder BTW, in dit geval €100.

Btw-bedrag

In cel G2 vul je de formule in die berekend hoeveel het Btw-bedrag is dat je hebt betaald of ontvangen. Dit kan heel eenvoudig door het bedrag exclusief Btw af te trekken van het totaalbedrag:

=E2-G2

Saldo

In de eerste rij, in dit geval cel I2, moet een aparte formule worden ingevoerd om het saldo te berekenen.

Als je een beginsaldo hebt, kun je deze optellen bij het eerste totaalbedrag (uit cel E2). Stel dat je een dashboard hebt waar je het beginsaldo invult (en je geeft deze cel een naam, bijvoorbeeld Beginbedrag), dan gebruik je de volgende formule:

=Beginbedrag+E2

Als je begint vanaf nul, kun je simpelweg naar het totaalbedrag in cel E2 verwijzen:

=E2

Het saldo in de volgende rijen is telkens het voorgaande saldo plus het nieuwe totaalbedrag. Gebruik hiervoor de volgende formule:

=I2+E3

Kopieer deze formule naar beneden voor alle rijen. Zo wordt het saldo automatisch bijgewerkt na elke nieuwe transactie.

Optioneel: gebruik de ALS-functie

Als je formules naar beneden kopieert zonder dat er gegevens zijn ingevuld, krijg je automatisch resultaten zoals 0 of het laatste saldo, wat er slordig uitziet.

Je kunt dit oplossen door de formules aan te passen met een ALS-functie, zodat ze alleen een waarde tonen als er een datum in de rij staat. Voorbeeld van hoe je dit kunt doen:

Voor het bedrag exclusief BTW (cel G2):

=ALS(A2="";"";E2/(1+F2/100))

Deze formule controleert eerst of de cel met de datum (A2) leeg is. Als dat zo is, blijft de cel leeg. Anders voert Excel de berekening uit.

Voor het Btw-bedrag (cel H2):

=ALS(A2="";"";E2-G2)

Voor het saldo

In cel I2:

=ALS(A2="";"";Beginbedrag+E2)

Of voor de volgende rijen (vanaf I3):

=ALS(A3="";"";I2 + E3)

Met deze aanpassing zie je alleen resultaten als er daadwerkelijk iets in de rij wordt ingevoerd, waardoor lege rijen schoon blijven en geen overbodige gegevens tonen.

Stap 4: Dashboard (Optioneel)

Nu je de basis hebt voor een kasboek in Excel, ben je klaar om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je hebt geleerd hoe je de structuur bepaalt en de benodigde formules toevoegt om een eenvoudig kasboek te maken. Als je voor meerdere periodes (bijv. maanden of kwartalen) werkt, kun je het tabblad dupliceren en deze structuur steeds opnieuw gebruiken. Maar je kunt ook nog een stap verder gaan en een samenvattend dashboard maken op een apart tabblad. Dit biedt in één oogopslag inzicht in je financiële situatie.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden die je in dashboard zou kunnen verwerken:

Beginsaldo en Eindsaldo

Het is in ieder geval handig om het begin- en eindsaldo prominent op het dashboard weer te geven.

  • Beginsaldo: Dit is een bedrag dat je handmatig invoert op je dashboard. Het representeert het saldo aan het begin van een periode.
  • Eindsaldo: Dit kun je berekenen met een formule. Hoe die er exact uit moet zien, hangt af van de gekozen structuur.

Als je bijvoorbeeld een tabblad hebt dat “Kwartaal 4” heet, en je het beginsaldo op je dashboard invult in een specifieke cel (bijvoorbeeld cel B2), kun je de formule als volgt opzetten:

=B2+SOM('Kwartaal 4'!E2:E1000)

‘Kwartaal 4’!E2:1000 verwijst naar kolom E van het tabblad “Kwartaal 4”, waar je de bedragen van ontvangsten en uitgaven hebt staan. Dit werkt zo alleen als je zowel de positieve (inkomsten) als negatieve (uitgaven) bedragen in kolom E hebt staan.

Overzicht van uitgaven en inkomsten

Een dashboard kan een samenvatting bevatten van de inkomsten en uitgaven per maand of per categorie. Om dit te berekenen, kun je gebruik maken van functies zoals SOMMEN.ALS.

Deze functie kun je gebruiken om bedragen op te tellen op basis van bepaalde criteria, bijvoorbeeld per categorie of per datum. Zo kun je snel een overzicht krijgen van alle uitgaven voor een specifieke maand of alle inkomsten voor een bepaalde categorie.

Voorbeeld van een formule die de inkomsten in een bepaalde categorie optelt:

=SOMMEN.ALS(E:E; D:D; "Ontvangsten")

Deze formule telt alle bedragen op uit kolom E waar in kolom D “Ontvangsten” staat.

Btw-overzicht

Je kunt ook een overzicht van de BTW maken, waarbij de omzet (inkomsten) en kosten (uitgaven) worden gesplitst per btw-tarief (0%, 9%, 21%). Dit kan weer worden gedaan met de SOMMEN.ALS functie, waarbij je zowel op categorie als op btw-percentage kunt filteren.

=SOMMEN.ALS(G:G; F:F; 21; D:D; "Ontvangsten")

Hiermee tel je alle bedragen met 21% BTW op, waarbij in kolom D is aangegeven dat het is ontvangen.

  • G:G is het optelbereik, waar de bedragen exclusief btw staan.
  • F:F: is het criteriabereik voor het btw-percentage.
  • 21: is het eerste criterium, voor het 21% btw-tarief.
  • D:D: is het criteriabereik voor de categorie (bijvoorbeeld “Ontvangsten” of “Uitgaven”).
  • “Ontvangsten”: Het tweede criterium, voor het optellen van alleen de ontvangsten.

Met deze formule wordt dus het bedrag exclusief btw opgeteld, alleen voor de rijen waar in kolom F het btw-percentage 21 is, en waar in kolom D Ontvangsten staat.

Hieronder volgt nog een voorbeeld:

=SOMMEN.ALS(G:G; F:F; 9; D:D; "Uitgaven")

De bovenstaande formule telt de bedragen exclusief Btw op uit kolom G, mits in kolom F is aangegeven dat het Btw-tarief 9% is en in kolom D is aangegeven dat het om uitgaven gaat.

Dit herhaal je vervolgens voor ieder Btw percentage, opgesplitst in wat je hebt ontvangen en uitgegeven. Het is handig om zowel het totaal bedrag exclusief Btw als het totaal Btw bedrag te weten. Dit zal dan resulteren in 12 verschillende formules PER kwartaal.

Nawoord

Met de stappen uit dit artikel kun je hopelijk eenvoudig een kasboek opzetten in Excel dat aansluit bij jouw behoeften. Door gebruik te maken van formules en eventueel een overzichtelijk dashboard kun je zonder veel moeite inzicht houden in je financiële situatie.

Wil je meer automatisering of een uitgebreider overzicht? Dan kun je altijd uitbreiden met extra functies zoals grafieken en meer complexe formules. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat voor jou goed werkt.

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Factuur

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates