Excel kopen: welke versie van Office is de beste keuze voor jou?

Excel is een onderdeel van het populaire softwarepakket van Microsoft Office. In dit pakket vind je ook veel gebruikte programma’s zoals Word en Powerpoint.

Hoewel het mogelijk is om Excel los te kopen is dit geen goede deal. Excel los kopen kost namelijk evenveel als Microsoft Office 2021, waarbij  Word en Powerpoint zijn inbegrepen.

Voordat je een aankoop doet is het belangrijk om te weten dat er twee belangrijke varianten zijn waaruit je kan kiezen.

 • Office 2021 (eenmalige aankoop)
 • Microsoft 365 (abonnement)

Als je naar de website van Microsoft kijkt, wordt al gauw duidelijk dat zij het liefst hebben dat je de abonnementsvorm koopt. Microsoft 365 komt overal duidelijk naar voren, terwijl je goed moet zoeken om de eenmalige aankoop te vinden. Zelfs wanneer je klikt op ‘meer informatie’ over Office 2021, kom je op een pagina terecht waarbij direct eronder Microsoft 365 getoond wordt als de ‘beste keuze’.

Dit verdienmodel zie je steeds vaker bij softwarebedrijven. Door maandelijks (of jaarlijks) een vast bedrag te betalen zijn ze meer verzekerd van een constante inkomstenbron.

Er wordt geprobeerd om van Microsoft 365 een zo’n aantrekkelijk mogelijke deal te maken. Bijvoorbeeld door meer functionaliteiten toe te voegen en constante updates.

Wat voor jou de beste keuze is hangt van meerdere aspecten af. Dit artikel begint met een samenvatting waarin je de belangrijkste verschillen tussen de Office versies snel kunt zien. Daarna wordt er dieper op de functionaliteiten van de verschillende versies in gegaan en help ik bij het maken van de beste keuze, afhankelijk van jouw wensen en omstandigheden.

Affiliate Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Dit houdt in dat wanneer je er op klikt en je besluit een aankoop te doen, dat ik daar een kleine commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra’s. Meer informatie.

Office 2021 (eenmalige aankoop)

Ben je opzoek naar Excel, Word en Powerpoint? Office 2021 is dan een goede keuze.

De aankoopprijs van Office 2021 ligt hoger dan die van Microsoft 365, maar als je meerdere jaren gebruik maakt van Office bespaar je snel geld, doordat je niet ieder jaar je licentie hoeft te verlengen.

Voordelen

Geen jaarlijks terugkerende kosten

Na meerdere jaren gebruik bespaar je veel geld

Klassieke ervaring van Office

Blijvend beveiligingsupdates ontvangen

Nadelen

Licentie is geldig voor 1 apparaat

Geen technische ondersteuning

Geen functionele updates

Microsoft 365 (Abonnement)

Ben je opzoek naar meer dan alleen de standaard Office apps? Met Microsoft 365 krijg je onder andere ook de beschikking over OneDrive Cloudopslag en Outlook Premium. Je kan Office op meerdere apparaten installeren en in het geval van 365 Family kan je het abonnement zelfs met meerdere gezinsleden (max 6 gebruikers) delen.

Een mogelijk nadeel is wel dat wanneer je alleen opzoek bent naar Excel, Word of Powerpoint, dat je betaald voor functionaliteiten die je misschien niet nodig hebt.

Voordelen

Desktop, web- en mobiele versies van Office apps

Office kan op 5 apparaten worden geïnstalleerd

1 TB Cloudopslag per gebruiker

Blijvende updates

Technische ondersteuning

Nadelen

Maandelijks of jaarlijkse terugkerende kosten

Na meerdere jaren gebruik ben je duurder uit dan met een eenmalige aankoop

De apps kunnen veranderen door updates

Prijs

Wat betreft prijs is het belangrijkste verschil tussen Office 2021 en Microsoft 365 de manier waarop je moet betalen. Eenmalig of een abonnement.

Voor zowel Office 2021 als Microsoft 365 zijn er vervolgens verschillende opties waar je uit kan kiezen. Het verschil hierin zit vooral in het aantal apparaten waarvoor je Office wilt gebruiken en waar je het voor wilt gebruiken: thuisgebruik of zakelijk.

Office 365 voor thuisgebruik

Als je Office 365 voor thuisgebruik wilt gebruiken dan kan je kiezen tussen de volgende opties:

 • Microsoft 365 personal voor €69 per jaar
 • Microsoft 365 Family voor €99 per jaar

Het belangrijkste verschil is dat Microsoft 365 Family gebruikt kan worden door 6 gebruikers binnen een gezin. 365 Personal is, zoals de naam al aangeeft, enkel bedoeld voor persoonlijk gebruik (dus 1 gebruiker).

Je kan Microsoft 365 op zoveel apparaten installeren als je wilt en je kan op 5 apparaten tegelijk zijn ingelogd. In het geval van Microsoft 365 Family geldt dat ieder persoon uit het gezin Microsoft 365 op al zijn apparaten kan installeren en tegelijker tijd op 5 apparaten ingelogd kan zijn.

Bij Office 365 zit ook Cloud opslag (OneDrive) in begrepen (daarover later meer). Microsoft 365 Personal komt met 1 TB opslag en Microsoft 365 Family met 6 TB opslag.

Office 365 voor zakelijk gebruik

Als je Office 365 zakelijk wilt gebruiken dan kan je kiezen tussen de volgende opties:

 • Microsoft 365 Business Basic voor €4,20 per maand
 • Microsoft 365 Business Standard voor €10,50 per maand
 • Microsoft 365 Business Premium voor 16,90 per maand
 • Microsoft 365 apps voor €8,80 per maand

Het prijsverschil in de verschillende opties door een aantal belangrijke verschillen. Zo krijg je bij de goedkoopste optie (Business Basic) alleen de beschikking over de webversies en mobiele versies van de Office-apps. Bij de andere opties krijg je zowel toegang tot de webversies en kan je de desktopversies installeren op je computer.

Microsoft 365 apps is iets goedkoper dan Business standard maar heeft in tegenstelling tot de andere 3 opties geen zakelijke e-mail en teams.

Microsoft 365 Business Premium is de meest uitgebreide optie en komt met meer beveiligingsopties dan Business Standard.

Op de website van Microsoft kan je vanzelfsprekend alle opties kopen. Bij de bekende retailers is voor zakelijk gebruik vaak alleen Business Standard te koop. In veel gevallen is dit ook de meest interessante keuze. Tenzij je uiteraard niet de desktop versies nodig hebt.

Office 2021 voor thuisgebruik en studenten

Als je liever niet aan een abbonement vast zit dan kan je kiezen om eenmalig Office 2021 aan te schaffen. Office 2021 voor thuisgebruik kost je eenmalig €149,99.

Je krijgt hiermee beschikking over de volgende programma’s: Excel, Word, Powerpoint en OneNote. Je koopt hiermee 1 licentie die door 1 persoon alleen voor persoonlijk gebruik kan worden gebruikt.

Als je een nieuwe computer koopt, hoef je niet perse Office 2021 opnieuw te kopen. Als je een retail licentie hebt, dan kan je Office deactiveren op je oude PC en weer activeren op je nieuwe pc. Je bent wel gelimiteerd in hoe vaak je dit kan doen. Volgens de website van Microsoft kan dit eens per 90 dagen.

Office 2021 voor thuisgebruik en zelfstandigen

Er is ook een ‘eenmalige’ aankoop optie van Office 2021 voor thuisgebruik en zelfstandigen. Dit pakket is vergelijkbaar als Office 2021 voor thuisgebruik en studenten, behalve dat dit pakket dus ook geschikt is voor zakelijk gebruik.

Daarnaast is bij dit pakket ook Outlook inbegrepen, wat niet het geval is bij het pakket van thuisgebruik en studenten.

Office 2021 voor thuisgebruik en zelfstandigen kost eenmalig €299,99

Conclusie

Als je puur naar de prijs kijkt dan duurt het niet lang dat je meer betaald voor Microsoft 365 dan voor Office 2021.

Als je Office voor meerdere apparaten nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld meerdere computers/laptops hebt, dan wordt Microsoft 365 echter al gauw ook financieel interessant omdat je niet voor ieder apparaat apart Office hoeft aan te schaffen.

Om Microsoft 365 nog verleidelijker te maken komt het met een aantal extra functionaliteiten ten opzichte van Office 2021. Of dit voor jou daadwerkelijk de moeite waard is gaan we verder in dit artikel uitzoeken.

Als je Office wilt gebruiken voor onderwijs of ondernemingen, dan raad ik aan de website van Microsoft te bekijken.

Updates

Een duidelijk verschil tussen de eenmalige aankoop (Office 2021) en de abonnement variant (Microsoft 365) is in hoeverre het geüpdatet wordt.

Om de zoveel jaar komt Microsoft met een nieuwe variant van het Office pakket. Zo heb je Office 2013, Office 2016, Office 2019 en de nieuwe variant met Office 2021.

Als je nu Office 2021 koopt, werkt en ziet het er over bijvoorbeeld 3 jaar nog het zelfde uit.

Microsoft 365 daarentegen krijgt constant verbeteringen en nieuwe functies.

In hoeverre die nieuwe updates van belang zijn zal per persoon verschillen. Programma’s zoals Word en Excel zijn al jaren behoorlijk compleet en voor alledaags gebruik zal dit hoogst waarschijnlijk geen groot verschil maken.

Een groot verschil is echter wel dat wanneer je bijvoorbeeld een aantal jaar geleden Office 2019 hebt gekocht en je nu gebruik wilt maken van Office 2021, je dit hier weer apart een nieuwe licentie voor moet aanschaffen. Met Microsoft 365 ben je daarentegen altijd verzekerd van de nieuwste versie.

Dit betekend echter niet automatisch dat wanneer je gebruik maakt van Office 2019, dat je perse een nieuwe versie nodig hebt. Je kan prima een oudere versie van Office blijven gebruiken.

Wat betreft veiligheid hoef je je verder geen zorgen te maken. Zowel de eenmalige aankoop als de abonnement variant krijgen beveiligingsupdates.

De ondersteuning houdt op een gegeven moment wel op. Voor Office 2019 is dat het geval op 10 oktober 2023 en voor Office 2021 op 13 oktober 2026.

Als je graag altijd de nieuwste versie van programma’s wilt hebben, dan is Microsoft 365 de beste keuze voor jou. Je hoeft dan geen nieuwe licentie aan te schaffen wanneer een nieuwe versie uitkomt en je zal al die tijd nieuwe updates krijgen.

Indien dat niet het geval is, dan bespaar je al gauw geld door eenmalig Office aan te schaffen. Je kan dan nog jaren gebruik maken van de beveiligingsupdates. Eventueel kan je Office op eigen risico nog langer gebruiken.

Ondersteuning

Zolang je een abonnement hebt voor Office 365 kan je gebruik maken van de technische ondersteuning van Microsoft. Dit is een van de manieren waarmee geprobeerd wordt om je te verleiden om voor Microsoft 365 te kiezen.

Voor Office 2021 krijg je namelijk alleen technische ondersteuning voor de eerste installatie.

Cloudopslag

OneDrive is de naam van de cloudopslag van Microsoft. Dit is opslagruimte, maar dan op het internet. Hiermee kan je jouw bestanden online opslaan en je documenten synchroniseren.

Als je opzoek bent naar veel cloudopslag en Office wilt gebruiken, dan is Microsoft 365 absoluut het overwegen waard.

Microsoft 365 Personal komt namelijk met 1 TB aan Onedrive-cloudopslag inbegrepen en Microsoft 365 Family met 6 TB.

Als je Cloud-opslag bij de alternatieve aanbieders wilt kopen, ben je al gauw maandelijks een paar euro kwijt terwijl dit bij Microsoft 365 is inbegrepen samen met onder andere programma’s zoals Excel, Word en Powerpoint.

De aanbieders in Cloud-opslag hebben allemaal wel iets andere opslaggroottes, zodat het moeilijk 1-op-1 te vergelijken valt.

Google One:

 • 100 GB kost €1,99 per maand of €19,99 per jaar
 • 200 GB kost €2,99 per maand of €29,99 per jaar
 • 2 TB kost €9,99 per maand of €99,99 per jaar

De kosten voor zakelijk gebruik kunnen iets verschillen.

Dropbox:

 • 2 TB voor 1 gebruiker kost €11,99 per maand (€9,99 per maand indien jaarlijkse factuur)
 • 2 TB voor maximaal 6 gebruikers kost €19,99 per maand (€16,99 per maand indien jaarlijkse factuur)

Als je bijvoorbeeld Microsoft 365 Personal koopt, zit daar 1 TB aan cloudopslag inbegrepen bij de prijs van €69 per jaar. Het is dus niet mogelijk om deze prijs 1-op-1 te vergelijken door de verschillende groottes, maar als je de prijs van 2 TB door de helft deelt zie je dat de prijs voor enkel Cloudopslag dan vrijwel gelijk is aan de kosten van Microsoft 365 Personal.

Als je echter geen 1 TB nodig hebt, maar genoeg hebt aan 100 GB, dan kan het alsnog financieel aantrekkelijker zijn om bijvoorbeeld de Cloudopslag van Google te overwegen en Office 2021 eenmalig aan te schaffen.

Als je slechts heel weinig opslag nodig hebt, heb je bovendien wellicht wel genoeg aan de gratis opties. Zo heeft Microsoft 5 GB gratis cloudopslag, Dropbox 2 GB en Google 15 GB (dit wordt wel onder andere gedeeld met Gmail).

Mocht de 5 GB gratis cloud-opslag van Microsoft niet genoeg zijn, kan je eventueel er ook nog voor kiezen om voor €2 per maand up te graden naar €100 GB. Deze prijs is dus vergelijkbaar met de 100 GB van Google.

In hoeverre de inbegrepen Cloudopslag bij Microsoft 365 het aantrekkelijk maakt voor jou om het de voorkeur te geven boven Office 2021 hangt dus grotendeels af van of je überhaupt van plan bent om Cloudopslag te gebruiken en zo ja, hoeveel opslag je denkt nodig te hebben. Daarbij komt uiteraard ook nog de persoonlijke voorkeur van wat je het prettigst vindt werken.

Apps

Met Office 2021 koop je de desktopprogramma’s van Excel, Word, Powerpoint, OneNote en Outlook (alleen bij de zakelijke variant) voor 1 apparaat.

In het geval van Microsoft 365 kan je deze programma’s op al je apparaten gebruiken (Computers, laptops, tablets en telefoons).

Daarnaast krijg je met Microsoft 365 (Personal en Family) apps zoals Teams en OneDrive. Microsoft 365 Business Standard heeft daarbij ook apps als Exchange, Access (alleen PC) en Publisher (alleen PC).

Je krijgt ook een premium versie van Outlook. Dit is hetzelfde als de gratis versie + 50 GB extra opslag, zonder advertenties en betere beveiliging.

Sommige diensten die bij Microsoft 365 zijn inbegrepen kan je ook gebruiken zonder een abonnement te hoeven nemen. Als je geen Microsoft 365 hebt kan je bijvoorbeeld nog steeds gebruik maken van Teams, maar dan van de gratis basisversie.

Je kan ook gebruik maken van de gratis webversie van Office, met daarin apps als Excel, Word en Powerpoint. Vergeleken met de betaalde opties is dit wel wat gelimiteerd in mogelijkheden, maar als je genoeg hebt aan basisfuncties, dan kan je dit uitproberen via de website van Microsoft. Je hebt hier enkel een Microsoft account voor nodig. Als je enkel de behoefte hebt aan de basisversie en/of een beperkt budget hebt, dan volstaat deze gratis oplossing wellicht zelfs in zijn geheel voor jou. 

Een keuze maken

Nu je de grootste verschillen weet tussen de Office varianten kan je hopelijk een keuze maken wat voor jou de meest aantrekkelijke optie is.

Kies voor Office 2021:

 • Als je niet vast wilt zitten aan maandelijks (of jaarlijkse) kosten.
 • Als je enkel Excel, Word en Powerpoint wil gebruiken op 1 computer.
 • Als je geen gebruik maakt van Cloudopslag of genoeg hebt aan weinig GB opslag.
 • Als nieuwe updates geen meerwaarde voor jou bieden.

Kies voor Microsoft 365:

 • Als je altijd de nieuwste versie van Office wil gebruiken.
 • Als je OneDrive voor jouw cloudopslag wil gebruiken.
 • Als je Office op meerdere apparaten wil gebruiken.
 • Als je Office met meerdere mensen wil delen.

Als je nog steeds niet zeker weet welke versie van Office je wilt hebben, probeer dan antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Heb je genoeg aan alleen Excel, Word en Powerpoint? In dat geval is het financieel in veel gevallen aantrekkelijker om eenmalig Office aan te schaffen. Als je Office een aantal jaar gebruikt, ben je goedkoper uit dan ieder jaar voor je abonnement te betalen. Als je een abonnement op Microsoft 365 Personal neemt ben je na zo’n 26 maanden evenveel geld kwijt als met de eenmalige aankoop van Microsoft 2021 voor thuisgebruik en studenten.
 • Gebruik je ook Outlook? Dan moet je eenmalig Office 2021 voor thuisgebruik en zelfstandigen kopen (€299,99) of een abonnement nemen op Microsoft 365. Voor Persoonlijk gebruik kan je bijvoorbeeld Microsoft 365 Personal kopen (€69 per jaar) waar Outlook wel bij is inbegrepen.
 • Op hoeveel apparaten wil je Office installeren? Als je meerdere apparaten hebt waar je Office op wilt gebruiken, dan is  Microsoft 365 een goede keuze. Zeker als je het abonnement wilt delen met meerdere gezinsleden met Microsoft Family.
 • Gebruik je Office vaak genoeg om er een abonnement voor af te sluiten?
 • Heb je technische ondersteuning nodig? Kies dan voor Microsoft 365. Vooral voor bedrijven is dit interessant. Zeker in combinatie met de samenwerkmogelijkheden en constante updates.
 • Gebruik je Office onderweg? Als je van plan bent om dit vaak te doen, is Microsoft 365 waarschijnlijk je beste keuze. Je kan echter ook de gratis webversie van Office proberen om in je browser gebruik te maken van Excel, Word en Powerpoint. De gratis webversie is niet zo uitgebreid, maar je kan kijken of dit voldoende is voor jou.

Waar kan je Office kopen?

Heb je eenmaal besloten welke versie van Office je wilt gaan gebruiken? Je kunt Office bij meerdere bekende retailers kopen. Het is ook mogelijk om dit rechtstreeks op de website van Microsoft te doen.

Affiliate Disclaimer: onderstaande links zijn affiliate links. Dit houdt in dat wanneer je er op klikt en je besluit een aankoop te doen, dat ik daar een kleine commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra’s. Meer informatie.