Grafiek maken in Excel

Hoi, Gerard hier en vandaag ga ik je uitleggen hoe je een grafiek in Excel kunt maken.

Om een grafiek in Excel te maken zet je eerst de gegevens is een tabel, zie het voorbeeld hieronder:

Grafiek in excel

Om van deze gegevens een grafiek te maken selecteer je de gegevens met de muis. Kies vervolgens de optie “invoegen“ in de bovenste werkbalk. Daarna kies je voor “grafieken”.

Hier heb je de keuze om een voorgeselecteerde grafiek te kiezen (kolom-, lijn-, cirkel- staaf-, vlak- of spreidingsgrafiek of kies voor de optie “overige grafieken” en vervolgens voor “alle grafiektypen”.  Kies je de laatste optie dan opent zich een dialoogvenster waarin je alle soorten grafieken kunt kiezen.


grafiek in Excel

In dit voorbeeld is gekozen voor een cirkelgrafiek. Deze ziet er als volgt uit. De grafiek wordt op hetzelfde werkblad weergegeven.

grafiek in Excel

Door op de grafiek eerst met de rechtermuis te klikken (grafiek is geactiveerd) en vervolgens met de rechtermuis te klikken opent zich een  nieuwe venster. Je kunt nu de grafiek verder opmaken.

grafiek in Excel

Opmaakopties grafiek:

  • Verwijderen
  • Ander type grafiekreeks
  • Gegevens selecteren

grafiek in Excel

  • 3-D draaiing
  • Gegevenslabels toevoegen

De waarden worden nu zichtbaar in de cirkelgrafiek

Grafiek maken in Excel

Eenmaal toegevoegd dan kun je dit nog verder opmaken. Klik hiervoor weer met de rechtermuis op de grafiek. Het onderstaande venster opent zich.

grafiek in Excel

Kies nu voor de optie

  • Gegevensreeks opmaken

De gegevensreeks opmaken. De onderstaande venster opent zich nu. Je kunt met de diverse opties de gegevensreeks opmaken, bijvoorbeeld:

grafiek in Excel

In dit voorbeeld zijn de schaduwwaarden aangepast. Door de schuifbalkjes te verplaatsen zie je direct het resultaat. Zie hieronder:

Grafiek maken in Excel

Als je deze stappen volgt, kan jij voortaan ook mooie grafieken maken in Excel. Laat me hieronder weten of het is gelukt 🙂

Als je nog vragen hebt of er niet uitkomt, kan je dat hieronder ook laten weten, dan zal ik je verder proberen te helpen.

Ontwikkel je Excel vaardigheden met onze online Excel cursussen en haal meer uit Excel!

Plaats een reactie