Functie ALS

De functie ALS gebruik je als een berekening aan bepaalde voorwaarden is gebonden. Je laat Excel dan een bepaalde tekst of uitkomst van een berekening tonen als aan die voorwaarde wordt voldaan.

Schrijfwijze formule

=ALS(logische-test;waarde-als-waar;waarde-als-onwaar)

Argumenten

VoorwaardeHier voer je in wat de voorwaarde is waar aan moet worden voldaan.
Berekening als aan de voorwaarde wordt voldaanHier voer je in wat er moet gebeuren zodra aan de voorwaarde wordt voldaan.
Andere gevallenHier voer je in wat er moet gebeuren zodra er niet aan de voorwaarde wordt voldaan.

Voorbeeld

In dit voorbeeld zijn van een aantal vakken het aantal punten bekend. Bij 55 of meer punten is het resultaat een voldoende, minder dan 55 punten is een onvoldoende.

Functie ALS Excel
  • Het eerste argument, de voorwaarde dus, is dat de inhoud van cel B2 groter of gelijk aan 55 moet zijn.
  • Indien aan die voorwaarde wordt voldaan moet er een voldoende worden getoond (dit typ je tussen dubbele aanhalingstekens).
  • Indien er niet aan de voorwaarde wordt voldoen moet er een onvoldoende worden getoond (dit typ je wederom tussen dubbele aanhalingstekens).

Wil je meer leren over het werken met formules en functies?

Ik heb een online cursus gemaakt waarin je stap-voor-stap leert hoe formules werken. In deze cursus leer je onder andere 75 veel gebruikte functies. In sommige scenario’s kun je een berekening niet doen met een enkele functie, daarom leer je ook hoe je verschillende functies kunt combineren.