Deel 1: beginnen met Excel

Dit is een gratis cursus voor Excel (2016) op een Windows PC. Gebruik je Excel 2021? klik dan hier voor dezelfde les.
Gebruik je Excel voor Mac? Klik dan hier voor dezelfde les maar dan speciaal voor Mac.

Wat is Excel?

Excel is een rekenprogramma en is een onderdeel van het kantoor-softwarepakket van Microsoft.

Excel wordt zowel door veel bedrijven als particulieren gebruikt.

Met Excel kun je allerlei berekeningen uitvoeren. In deze beginnerscursus leer je onder andere hoe je kunt optellen, vermenigvuldigen, gemiddelden en BTW-percentages berekenen. Daarnaast leer je de basis om met Excel te werken.

Excel heeft erg veel mogelijkheden. Deze cursus is bedoeld om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen.

Wat kun je met Excel?

Excel is zoals al gezegd een rekenprogramma maar je kunt er nog veel meer mee dan alleen rekenen. Je kunt Excel onder meer gebruiken als een database en als een programma om grafieken, tabellen en diagrammen mee te maken.

Excel is ook erg geschikt om je administratie mee bij te houden.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden van Excel eindeloos. Je kunt Excel zelfs gebruiken om je gewicht bij te houden met een mooie grafiek. Maar ook je uitgaven over een langere periode bijhouden, het gemiddelde daarvan berekenen etc.

Wat heb je nodig?

Om Excel te kunnen gebruiken heb je het programma nodig. Zoals eerder gezegd is Excel een onderdeel van het kantoorpakket Office van Microsoft.

De nieuwste versie is Office 2021. Naast Excel bevat het pakket o.a. Word (voor tekstverwerking) en PowerPoint (om presentaties te kunnen maken). Deze cursus die je nu bekijkt gaat echter over Excel 2016. Wil je dezelfde cursus lezen over Office 2021? Klik dan hier.

Het is ook mogelijk om Excel los te kopen, echter scheelt dit niet zoveel in prijs dus in de meeste gevallen is het aantrekkelijker om het complete pakket te kopen. Daarnaast kun je met Excel en Word ook goed samenwerken.

De belangrijkste keuze die je moet maken bij het kopen van Excel is of je kiest voor Office als eenmalige aankoop of Microsoft 365 (abonnement).

Werkblad met cellen

Als je Excel opent zie je een werkblad met cellen. Iedere cel heeft zijn eigen letter en getal. Aan de linkerkant van het werkblad zie je alle rijen, waarvan elke rij zijn eigen getal heeft. Aan de bovenkant van het werkblad zie je alle kolommen, waarvan elke kolom zijn eigen letter heeft.

Bovenstaand is te zien dat cel B3 is geselecteerd.

In je werkblad staan duizenden rijen en kolommen, je hebt dus altijd ruimte zat.

Aan de onderkant (zie afbeelding hieronder) zie je blad 1 staan. Dit is je werkblad. Door er op te klikken kun je de naam wijzigen.

Als je op ”+” klikt, maak je een extra werkblad aan.

Ga naar de volgende les