Logitech MX Master 3 review: De beste muis voor Excel?

Bijgewerkt op

Sinds Juli 2020 gebruik ik de Logitech MX Master 3. In het verleden heb ik veel met Apple producten gewerkt, waaronder hun Magic Mouse. Toen ik zo’n 2 jaar geleden volledig overstapte op Windows, gebruikte ik in eerste instantie een goedkope muis van een paar tientjes.

Nadat ik steeds meer last kreeg van mijn polsen tijdens het werken achter de computer, besloot ik om een meer ergonomische muis te kopen. Mijn keuze viel op de Logitech MX Master 3.

Hoewel de prijs van deze muis hoger ligt dan die van de gemiddelde muis (rond de €90 tot €110), was het voor mij de investering absoluut waard.

Het belangrijkste voor mij is dat de muis erg fijn in de hand ligt, waardoor ik veel langer klachtenvrij kan werken. Een bijkomend voordeel is dat mijn productiviteit is verhoogd dankzij de vele functionaliteiten waar deze muis over beschikt. Zeker als je veel met Excel werkt is dit de perfecte muis, onder andere dankzij de mogelijkheid om horizontaal te scrollen.

In deze review deel ik mijn ervaring met deze muis en licht ik de belangrijkste eigenschappen toe.

Disclaimer: in dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit houdt in dat wanneer iemand een aankoop doet via mijn link, ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Dit kost jou niets extra’s. Meer informatie.

Logitech MX Master 3

Productiviteit verhogend

Lange accuduur

Muis ligt goed in de hand

Eenvoudig wisselen tussen apparaten

Design

Het design van de Logitech MX Master 3 ziet er modern en premium uit. En zo voelt het ook aan.

Het belangrijkste van een muis is echter in hoeverre het prettig in de hand ligt en of je er lang mee kunt werken.

De muis is een stuk ‘hoger’ dan ik hiervoor gewend was. De eerste paar weken moest ik dan ook erg wennen aan hoe de muis in de hand lag. Inmiddels vind ik het de beste muis waarmee ik ooit heb gewerkt.

Een mogelijk nadeel is dat de muis wegens de grootte wat lastiger is om mee te nemen. Het neemt namelijk wel meer ruimte in dan de standaard compacte ‘laptop muis’.

Ik kan makkelijk alle knoppen bedienen, de duim kan ‘rusten’ aan zijkant en dankzij het ergonomische design houd ik de muis op zo’n manier vast dat mijn polsklachten enorm zijn afgenomen.

Omdat iedereen andere handen heeft kan deze ervaring natuurlijk per persoon verschillend zijn. Houd er rekening mee dat als je net als ik meer ‘plattere’ muizen gewend bent het even kan duren tot je eraan gewend bent.

Ondergrond

Deze muis kan je op iedere ondergrond gebruiken dankzij de Logitech Darkfield Tracking, zelfs op een bureau van glas. Ik gebruik de muis op een houten bureau zonder muismat en kan heel accuraat bewegen.

Scrolwielen

Een van de unieke eigenschappen van de MX Master 3 is dat de muis twee scrolwielen heeft.

Naast een scrolwiel bovenop de muis om verticaal te scrollen zit er namelijk aan zijkant ook nog een scrolwiel waarmee je horizontaal kan scrollen. Dit is enorm handig als je in grote Excel bestanden werkt.

Normaal gesproken moet je in Excel om horizontaal te bewegen gebruik maken van de scrolbar rechtsonder in het Excel bestand of gebruik maken van je toetsenbord.

Met het ‘tweede’ scrolwiel aan de zijkant van de muis kan je veel sneller horizontaal scrollen. De scrolwiel aan de zijkant is gemakkelijk te bedienen met je duim, maar omdat ik zelf relatief kleine handen heb moest ik hier aan begin wel aan wennen.

De scrolwiel aan de bovenkant van de muis waarmee je verticaal kan scrollen (zoals je gewend bent) voelt premium aan. Je merkt dit echt als je na een tijdje weer met een andere muis moet werken.

Je kan er voor kiezen om heel precies te scrollen. Je voelt dan echt het scrolwiel ‘stapjes’ maken. Het scrollen zelf is erg stil, maar je voelt dus de feedback van de muis zodra je scrolt.

In grote bestanden of op lange internetpagina’s kan je er ook voor kiezen om er een wat grotere ‘zwaai’ aan te geven, zodat het wiel uit zich zelf verder gaat scrollen. Op deze manier kan je in korte tijd enorm ver scrollen. Volgens Logitech zelf tot wel 1000 regels per seconde.

Geluid

Het scrollen met de muis maakt dus amper geluid. De linker- en rechtermuisknop maken daarentegen wel een vrij luid geluid bij het klikken. Zelf stoor ik mij daar niet aan, maar wellicht dat wanneer je in ruimte met meerdere mensen samenwerkt dat dit wel iets is om mee te nemen in je overweging.

Accuduur

De MX Master 3 is een draadloze muis met een 500 mAh lithium polymeer batterij.

In het verleden heb ik gebruik gemaakt van draadloze muizen waarbij ik constant batterijen moest vervangen. Om van dat probleem af te zijn ben ik toen op een gegeven moment overgestapt op een muis met een draad. Niet ideaal, maar in ieder geval geen gedoe meer met lege batterijen.

Toen ik de MX Master 3 kocht had ik mij niet echt verdiept in de accuduur, maar volgens Logitech kan je de muis met een volle lading 70 dagen gebruiken, afhankelijk van de computeropstandigheden.

Ik zit vrij lange dagen achter de computer en krijg zeer zelden de melding dat de batterij bijna op is. Als je de muis een paar minuten oplaadt via een USB-C kabel, dan kan je er weer een dag gebruik van maken. Eventueel kan je de muis blijven gebruiken tijdens het opladen, hoewel dit niet ideaal is. Makkelijker is om de muis even om te laden als je drinken gaat halen.

Kortom de accuduur is erg lang en laadt erg snel weer op.

Connectie

Je kan ervoor kiezen om verbinding te maken met je computer met behulp van een USB ontvanger. Een andere optie is om direct verbinding te maken doormiddel van bluetooth.

Het bereik zou rond de 10 meter moeten liggen. De ruimte waar ik werk is niet groot genoeg om dit uit te proberen, maar op een paar meter afstand werkt de muis in ieder geval nog goed.

Je kan de muis met 3 apparaten verbinden. Met een druk op de knop aan de onderkant van de muis kan je vervolgens wisselen per apparaat.

Software

Nadat je de USB ontvanger in de computer hebt gestoken kan je direct de muis gebruiken. Dit is wat ik in eerste instantie had gedaan en werkt prima.

Om meer uit de muis te halen kan je er voor kiezen om software van Logitech te installeren.

Logitech Options

Met Logitech Options kan je allerlei instellingen van je muis aanpassen, zodat het precies naar jouw wens is.

Je kan bijvoorbeeld eenvoudig de werking van de knoppen instellen. Het is zelfs mogelijk om dit voor verschillende programma’s in te stellen. Zo kan je ervoor kiezen dat een knop in Excel iets anders doet dan in Photoshop.

Logitech Flow

Als je de Flow technologie van Logitech activeert kan je met de muis 2 of 3 apparaten tegelijkertijd bedienen. Je kan dan dus de cursor van je muis van de rand van het ene beeldscherm naar een ander beeldscherm bewegen. Dit is bijvoorbeeld handig als je tegelijk op een computer en een laptop aan het werk bent.

Je kan hiermee zelfs tekst, afbeeldingen en bestanden kopiëren en plakken naar een ander apparaat.

Het is wel van belang dat je gebruik maakt van dezelfde netwerkverbinding en op de apparaten Logitech Options hebt geïnstalleerd met Flow geactiveerd.

Samenvatting

De Logitech MX Master 3 is de beste muis waar ik tot nu toe mee heb gewerkt.

Ik ervaar de muis als erg comfortabel, waardoor ik urenlang zonder klachten kan werken.

De mogelijkheid om de functie van de extra knoppen op de muis in te stellen zal je productiviteit verhogen. Net als de mogelijkheid om horizontaal te kunnen scrollen.

De accuduur is bovendien erg lang en kan indien nodig weer snel opgeladen worden.

Een nadeel is wel dat de prijs van deze muis hoger ligt dan die van de gemiddelde muis. Of dit het voor jou waard is hangt voornamelijk af van hoeveel je werkt met een computer en natuurlijk je budget.

Als je echter veel tijd doorbrengt achter de computer zal je blij zijn als je hebt geïnvesteerd in een kwalitatief zeer goede muis. Helemaal als je veel met Excel moet werken.

Disclaimer: onderstaande links zijn affiliate links. Dit houdt in dat wanneer iemand een aankoop doet via mijn link, ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Dit kost jou niets extra’s. Meer informatie.

Als je nog vragen hebt over deze muis dan kan je die hieronder stellen.

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

Plaats een reactie