Keuzelijst maken in Excel

| Gerard

Je hebt een tabel gemaakt en daarbij wil je in een cel een keuze kunnen maken uit een aantal waarden. Definieer dan een keuzelijst voor de kolom.

Bepaal eerst de waarden waaruit je wilt kiezen. In het voorbeeld hierna heb ik een tabel waarbij ik wil weten wat een artikel gaat kosten inclusief BTW. Ik neem in mijn keuzelijst op de waarden “leeg, 6 en 21”. Dit zet ik nu in de cellen G1, G2 en G3 (zie afbeelding hieronder).

Keuzelijst maken in Excel

Ga nu met de muisaanwijzer naar cel B2, daar wil ik namelijk mijn keuzelijst hebben. Ga nu naar het Lint en kies de tab “Gegevens”. Nu kies je voor de optie “Gegevensvalidatie”. Zie hieronder.

Keuzelijst maken in Excel

In het menu dat nu verschijnt kies je voorde bovenste optie “Gegevensvalidatie”.

Op het pop-up scherm kies je vervolgens bij “Alle waarden” voor de optie “Lijst” ) zie afbeelding hierna).

Keuzelijst maken in Excel

Nu krijg je het onderstaande scherm. Hier vul je in waar de waarden staan die je in jouw keuzelijst wilt hebben. Je bent nu klaar, druk op “OK”. Nu verberg ik kolom G, uiteraard blijft de keuzelijst werkend.

Keuzelijst maken in Excel

Ik heb in cel C2 de formule gezet die het BTW berekend. Dit is de volgende formule “=(A2*B2/100)+A2” (zie ook mijn artikel over BTW berekenen).

Ga ik naar cel B2 toe dan kan ik nu kiezen voor “geen BTW, % of 21%”. Zodra ik mijn keuze heb gemaakt staat in cel C2 het bedrag inclusief BTW.

Aan mijn tabel heb ik nog een kolom “gecontroleerd” toegevoegd. Ik wil nu in cel D2 een vinkje kunnen zetten als ik het heb gecontroleerd. Daarvoor heb ik in cel G 6 een vinkje geplaatst (in mijn artikel “Een vinkje maken in Excel” heb ik dit uitgelegd). Nu maak ik zoals hierboven beschreven een keuzelijst voor cel D2. Omdat een vinkje een symbool is moet ik het lettertype nog wijzigen voor cel D2 in “wingding2”, zie afbeelding hierna.

Keuzelijst maken in Excel

Mijn keuzelijst is nu klaar. Ga ik op cel D2 staan en open de keuzelijst dan zie ik echter een “P“, Kies ik deze aan dan staat wel mijn vinkje daar.

Keuzelijst maken in Excel

Wil je beter worden in Excel? Bekijk mijn aanbod in Excel cursussen om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

1 gedachte over “Keuzelijst maken in Excel”

  1. Erg bedankt, eindelijk zoals ik het ook wilde hebben. 1 dingetje, de keuzelijst gaat altijd onder de laatste tekst staan, ik heb wat lege vakken open gelaten voor toevoegingen, in mijn geval bedrijfsnamen. Is het makkelijk te doen om hem altijd boven in de keuzelijst te laten beginnen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie