Ontvang 40% korting op onze Excel cursussen en templates tot 1 december!

Bekijk aanbieding

Filteren op kleur in Excel

Gepubliceerd op

Heb je wel eens gehad dat je snel gegevens moest vinden in een groot Excel bestand? Het kan helpen om bepaalde cellen op te maken met een kleur zodat je deze gegevens sneller kunt herkennen, maar wat als je die gekleurde cellen wilt filteren?

De eenvoudigste manier om te filteren op kleur in Excel is door gebruik te maken van de ingebouwde filter functie.

Onderstaand vind je een eenvoudig voorbeeld met daarin een aantal boektitels. Diegene die zijn gelezen worden opgemaakt met een groene kleur. Je kunt het voorbeeld downloaden om te oefenen.

Selecteer eerst de data die je wilt filteren. Dit kan het gehele bereik zijn (A1:B10) of een een willekeurige cel in het bereik, bijvoorbeeld cel B7.

Ga daarna in het lint naar het tabblad ”Gegevens”. Hier vind je in de groep ”Sorteren en filteren” en knop om een filter functie in te voegen. Je kunt dit ook doen met de sneltoets CTRL + Shift + L

Er zijn nu filterknoppen toegevoegd in de koppen. Deze kun je vinden rechts in de hoek van bovenste rij:

Normaal gesproken klik je op de filterknop in de kolom waar de cellen gekleurd zijn. In dit geval is dat zowel in kolom A als B het geval, dus je kunt op 1 van de 2 filterknoppen klikken.

Vervolgens wordt er een dropdown menu getoond waar je kunt kiezen voor ”Filteren op kleur”:

Je hoeft enkel op de groene kleur te klikken en het resultaat is dat alleen de rijen worden getoond die groen zijn gemarkeerd:

Door weer op de filterknop in de kop (bij titel of schrijver) te klikken kun je in het dropdown menu indien gewenst de filter weer wissen door het vinkje weg te halen:

De filterknoppen in zijn geheel weghalen kan door in het lint (Gegevens > sorteren filteren) te klikken op de Filter knop of door gebruik te maken van de sneltoets CTRL + Shift + L

Een andere manier om tot het zelfde resultaat te komen is door een cel te selecteren die je hebt gemarkeerd, in dit voorbeeld bijvoorbeeld cel B5, en vervolgens op je rechter muisknop te klikken. Er wordt vervolgens een dropdown menu geopend waarbij je kunt kiezen voor Filteren > kleur van geselecteerde cel gebruiken voor filter:

Zoals je kunt zien kun je ook voor andere filters kiezen, bijvoorbeeld op de tekst kleur.

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

Plaats een reactie