Cellen samenvoegen in Excel

Gepubliceerd op

Het kan voorkomen dat je in Excel cellen wilt samenvoegen, bijvoorbeeld om titels mooier uit te kunnen lijnen waardoor jouw Excel bestand er professioneler uit ziet.

Stel je hebt een aantal gegevens in Excel staan. Je wilt daarboven een titel invoeren.

Als je gegevens uit bijvoorbeeld 3 kolommen bestaat kun je eenvoudig in een cel in de middelste kolom een titel invoeren en doormiddel van uitlijning er voor zorgen dat de titel mooi in het midden staat. Maar wat je als je bijvoorbeeld 4 kolommen hebt zoals in onderstaand voorbeeld.

Je zou er dan voor kunnen kiezen om cellen samen te voegen, bijvoorbeeld cel C2 en D2.

Dit doe je door eerst deze cellen te selecteren en daarna in het lint (tabblad Start) op ‘Samenvoegen en centreren’ te klikken:

Als je daarna een titel invoert staat het mooi gecentreerd, bijvoorbeeld:

Hoewel het er nu mooier uit ziet, kan het mogelijk voor problemen zorgen indien je een groot werkblad hebt waarbij je op meerdere plekken cellen samenvoegt.

Mijn voorkeur gaat dan ook vaak uit naar een alternatieve manier waarmee je een zelfde soort resultaat krijgt, zonder de cellen daadwerkelijk samen te voegen.

Eerst selecteer ik de samengevoegde cellen en klik ik het lint nogmaals op ‘Samenvoegen en centreren’ om de cellen weer te splitsen.

Daarna selecteer ik wederom cel C2 en D2:

Vervolgens klik ik op mijn rechtermuis knop en klik in het menu op ‘Cel eigenschappen’:

Het venster ‘Cel opmaken’ wordt vervolgens geopend. Je kunt hiervoor ook te sneltoets CTRL + 1 gebruiken om op een snellere manier het dialoogvenster te openen.

In het tabblad ‘Uitlijning’ selecteer je vervolgens onder Tekst uitlijning bij Horizontaal op ‘Centreren over selectie’ en daarna klik je op OK:

Het ziet er op het eerste oog hetzelfde uit, zonder dat de cellen zijn samengevoegd.

Zoals je kunt zien werken beide manieren. Het is uiteindelijk jouw keuze waar je voorkeur naar uit gaat.

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

Plaats een reactie