Gratis urenregistratie in Excel voor ZZP

Bijgewerkt op

Zowel voor de belastingdienst als voor jezelf is een goede urenregistratie handig.

Met een goede urenregistratie kun je eenvoudig zien welke uren wel en niet declarabel zijn.

Doordat je een beter inzicht krijgt in je bedrijfsactiviteiten zie je ook welke uren je bezig bent geweest met je kernactiviteiten en welke uren je hebt besteed aan ondersteunende activiteiten.

Urenregistratie voor ZZP’ers

Als ZZP’er kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je onder andere voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteed. Deze uren moet je ook aannemelijk kunnen maken tegen over de belastingdienst. Hier heb je dus een goede urenregistratie voor nodig die kan dienen als bewijs.

Urenregistratie verplicht

Het is niet verplicht om je urenregistratie bij te houden. Het is echter wel erg verstandig om te doen. Je hebt als ZZP’er bijvoorbeeld recht op de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek. Je moet hiervoor echter wel met behulp van je urenregistratie aan kunnen tonen dat je minimaal 1.225 uur per jaar bezig bent geweest aan je eigen bedrijf.

Urencriterium en loondienst

Als je naast je werk als ZZP’er ook nog in loondienst bent moet je naast je urenregistratie nog iets anders bijhouden. Om in aanmerking te komen voor het urencriterium moet je dan namelijk ook kunnen aantonen dat je dan meer dan 50% van de tijd werkzaam bent als ondernemer.

Voordelen urenregistratie

Ten eerste kan je veel geld besparen als je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek en de meewerkaftrek, en dit kunt aantonen. Daarnaast is het handig om aan te kunnen tonen aan klanten hoeveel uur je bijvoorbeeld aan een project hebt gewerkt. En ten slotte is het ook handig voor jezelf om te weten hoeveel tijd je aan bepaalde activiteiten kwijt bent geweest en hoeveel je dus per uur hebt verdient.

Beginnen met je urenregistratie

De belastingdienst rekent altijd vanaf 1 januari. De belastingdienst kijkt altijd naar hoeveel tijd je in een kalenderjaar aan je bedrijf hebt besteed. Dus ook al start je in juli, dan moet je alsnog 1.225 uur in dat kalenderjaar aan je bedrijf besteden om in aanmerking te komen voor het urencriterium.

Je hoeft niet perse als ingeschreven te staan bij de KVK om je uren te registreren. Dus ook als jij je aan het voorbereiden bent en nog niet staat ingeschreven is het belangrijk dat je die uren registreert.

Welke uren mag je invullen?

Je kunt alle uren die je besteed aan je werk als ZZP’er invullen. Dit kan bestaan uit het bezoeken van klanten (inclusief de reistijd) tot het doen van je administratie en het bezoeken van workshops. Je moet er alleen wel voor zorgen dat het realistisch is. Als je bijvoorbeeld 1250 uur hebt gewerkt aan je bedrijf in een jaar tijd, is het niet realistisch als je hiervan 700 uur aan je eigen administratie besteed.

Zelf je urenregistratie bijhouden in Excel

De gemakkelijkste manier om je urenregistratie bij te houden is om dit zelf in Excel te doen.

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

Plaats een reactie