Middeling inkomen – Boekhouden in Excel

Bijgewerkt op

Heb je een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Dan is de kans groot dat je waarschijnlijk meer belasting betaald dan wanneer je dat inkomen gelijkmatig zou verdelen.

Veel ondernemers en ZZP’ers betalen vaak te veel belasting omdat ze niet op de hoogte zijn van de middelingregeling.

Bereken je gemiddelde inkomen

Met middeling bereken je je gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren. Dit is het middelingstijdvak. Vervolgens bereken je hoeveel belasting je per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan heb je mogelijk recht op een teruggaaf.

Voor wie geldt deze middelingregeling?

Als je aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoet, krijg je in de volgende situaties waarschijnlijk belasting terug:

  • Je hebt na je afstuderen een vaste baan gekregen en je had naast je studie een bijbaan.
  • Je hebt een ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) gekregen.
  • Je bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.
  • Je werkt als freelancer of als ondernemer.
  • Je hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).
  • Je bent minder gaan werken.

Geld besparen

Afhankelijk van je inkomsten kan het toepassen van deze regeling voor veel ondernemers en ZZP’ers enkele honderden tot duizenden euro’s opleveren.

Helaas is het toepassen van deze regeling een tijdrovende klus.

Tenminste, als je het zelf gaat berekenen.

Momenteel ben ik bezig een boekhoudprogramma speciaal voor ZZP’ers te maken in Excel. Een onderdeel daarvan is een spreadsheet waarmee je binnen 1 minuut deze middelingregeling kunt berekenen.

Het enige wat je hoeft te doen is een paar bedragen van je aanslagen over te nemen en in te vullen. Hieronder volgt een voorbeeld:

Boekhouden in Excel

Het enige wat je hoeft in te vullen zijn de bedragen in de gele vlakken. Deze kan je rechtstreeks overnemen van je aanslagen.

De inkomen in dit voorbeeld zijn erg wisselend. Hierdoor kan indien de middelingregeling wordt toegepast € 5.489 worden bespaard.

Heb je interesse in onze spreadsheet om snel en eenvoudig je middeling inkomen te berekenen? Kijk dan voor meer informatie op www.excelvoorzzp.nl

 

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

Plaats een reactie