Een dropdown menu maken in Excel

Gepubliceerd op

In dit artikel leer je hoe je eenvoudig een dropdown menu in Excel kan maken aan de hand van een voorbeeld.

Een dropdown menu is een keuzelijst in een of meerdere cellen. Dit is handig als je de gebruiker alleen wilt laten kiezen uit vooraf bepaalde opties. En je voorkomt daarbij dat de gebruiker andere (foutieve) gegevens kan invullen.

In Excel staat een lijst met plaatsnamen. Het is de bedoeling om de bijbehorende provincie te kunnen selecteren in een dropdown menu.

dropdown menu maken excel
Figuur 1

Op een willekeurige plaats in het werkblad voer je de opties in waar je in het dropdown menu uit kan kiezen. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

dropdown menu maken excel
Figuur 2

Ik heb gekozen voor de cellen E1, E2 en E3 maar een andere plaats is ook prima.

Vervolgens selecteer je de cellen waar een dropdown menu moet komen. In dit geval is dat het celbereik B2 tot en met B9.

Daarna ga je in het lint naar het tabblad Gegevens en klik je in de groep Hulpmiddelen voor gegevens op Gegevensvalidatie

dropdown menu maken excel
Figuur 3

Kies in het dropdown menu dat wordt geopend op Gegevensvalidatie

Er opent zich vervolgens een dialoogvenster. 

Het is belangrijk om bij Toestaan (zie figuur 4) voor Lijst te kiezen:

dropdown menu maken excel
Figuur 4

Bij Bron selecteer je de cellen waar de opties staan die je in het dropdown menu wilt. In dit voorbeeld staan deze in het celbereik E1:E3

dropdown menu maken excel
Figuur 5

Eventueel kan je in het diagloogvenster in het tab Invoerbericht een tekst invoeren die moet worden getoond als je een cel selecteert.

dropdown menu maken excel
Figuur 6

Dit levert het volgende resultaat op:

dropdown menu maken excel
Figuur 7

Het zelfde geldt voor een de foutmelding

Als je een andere tekst invoert dan waaruit je kan kiezen, bijvoorbeeld door Utrecht te typen, dan krijg je een standaard foutmelding van Excel.

dropdown menu maken excel
Figuur 8

Deze foutmelding is wellicht niet voor iedere gebruiker duidelijk. Het is daarom aan te raden om in het dialoogvenster van figuur 4 op het tab Foutmelding te klikken. 

Mocht je dit dialoogvenster niet meer zien omdat je al een keer op OK hebt geklikt, dan kan je gewoon de cellen (B2:B9) selecteren en in het lint weer op Gegevensvalidatie klikken (zie figuur 3).

Typ nu bij Titel en Foutbericht een melding die duidelijker is voor de gebruiker, bijvoorbeeld:

dropdown menu maken excel
Figuur 9

De foutmelding is nu duidelijker:

dropdown menu maken Excel
Figuur 10

Je hebt nu een dropdown menu gemaakt.

Om je werkblad wat netter te houden kan je er nu nog voor kiezen om de kolom met daarin de provincies te verbergen. Dit is volledig optioneel.

Klik daarvoor met je rechter muisknop op kolom E en klik op Verbergen

kolom verbergen
Figuur 11

De verwijzing die in figuur 5 is gedaan blijft gewoon werken omdat de cellen niet zijn verwijderd. 

dropdown menu excel
Figuur 12

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

6 gedachten over “Een dropdown menu maken in Excel”

  1. Weet je ook of het uitklapmenu naast in plaats van onder de cel tevoorschijn kan komen? Ik werk met hoge rijen waardoor het inklapmenu vaak niet zichtbaar is bij het aanklikken van het driehoekje.

    Beantwoorden
  2. Hallo Gerard, heel duidelijk, maar toch nog een vraag ik kan sinds office 2019 geen keuzelijst meer maken met bv de naam renners het schijnt te moeten onder ontwikkelaars maar het is me nog steeds niet gelukt. wat voorheen wel lukte een of andere wijsneus heeft gemeend iets dat goed werkte zo te veranderen dat niemand verder komt groet en bij voorbaad mijn dank. Martien 77 jr

    Beantwoorden

Plaats een reactie