De functie verticaal zoeken in Excel (VLOOKUP)

Bijgewerkt op

Gebruik verticaal zoeken, een van de functies voor het opzoeken van en verwijzen naar functies, als je gegevens wil zoeken in een tabel of bereik per rij. Je kunt bijvoorbeeld de achternaam van een werknemer opzoeken op basis van het werknemersnummer of het telefoonnummer zoeken door de achternaam op te zoeken (net als in een telefoonboek).

Het geheim van verticaal zoeken is om je gegevens zo te ordenen dat de waarde die je opzoekt (de achternaam van de werknemer) links komt te staan van de retourwaarde die je zoekt (telefoonnummer van de werknemer).

Schrijfwijze

VERT.ZOEKEN(zoekwaarde;tabelmatrix;kolomindex_getal;[benaderen])

Bijvoorbeeld:

 • =VERT.ZOEKEN(105,A2:C7,2,WAAR)
 • =VERT.ZOEKEN(“Spel”,B2:E7,2,ONWAAR

Uitleg formule:

zoekwaardeZoekwaarde kan bestaan uit een waarde of een verwijzing naar een cel. De waarde die je wil opzoeken, moet zich bevinden in de eerste kolom van het celbereik
TabelmatrixHet celbereik waarin met VERT.ZOEKEN wordt gezocht naar de zoekwaarde en de gezochte waarde.

De eerste kolom in het celbereik moet de zoekwaarde bevatten (bijvoorbeeld voornaam in de onderstaande afbeelding.) Het celbereik moet ook de retourwaarde bevatten die je wil zoeken (bijvoorbeeld woonplaats in de onderstaande afbeelding)..

kolomindex_getalVul het kolomnummer in (de meest linkse kolom in de tabelmatrix is kolom 1 etc. ) waar de waarde staat waarin gezocht moet worden.
benaderenJe gebruikt de waarde “WAAR” als de eerste kolom in de tabel numeriek of alfabetisch is gesorteerd. Er wordt gezocht naar de meest overeenkomende waarde. Geef je niets op dan wordt deze methode uitgevoerd.

Gebruik je de waarde “ONWAAR” dan zoek je naar de exacte waarde in de eerste kolom.

Voorbeeld:

De functie verticaal zoeken in Excel (VLOOKUP)

In cel C10 kan ik de zoekwaarde nu neerzetten. In cel C11 moet dan de gevonden waarde te komen staan.

Om dat te bereiken zet ik in cel c11 de volgende formule: =VERT.ZOEKEN(C10;B1:D8;3;ONWAAR)

In cel C10 zet ik nu bijv. Gerard

Als retourwaarde krijg ik dan “Assen”. Zie onderstaande plaatje:

De functie verticaal zoeken in Excel (VLOOKUP)

De functie “VLOOKUP” doet hetzelfde als de functie “Vert. ZOEKEN”. De functie VLOOKUP moet je gebruiken als je de Engelse versie van Excel gebruikt.

De schrijfwijze is dan:

=VLOOKUP(C10;B1:D8;3;,FALSE) zodat ook nu “Assen” als resultaat wordt gegeven.

Hoi, ik ben Gerard

In 2013 ben ik deze blog over Excel begonnen. Het doel van Handleiding Excel is om jou te helpen beter te worden in Excel.

Excel templates

Bespaar tijd met vooraf ontworpen Excel templates

Urenregistratie

Kasboek

Bekijk templates

3 gedachten over “De functie verticaal zoeken in Excel (VLOOKUP)”

 1. ik wil excel automatisch een waarde laten toevoegen in kolom Y op basis van wat ik ingeef in kolom X. Ik weet dat ik daarvoor moet verwijzen naar een andere sheet waar de lijst staat van de info uit kolom X die moet verwijzen naar de waarde in kolom Y, maar ik weet niet hoe ik dat precies ingericht krijg.
  Misschien is een concretisering handig: als ik bvb in kolom 4 “netflix” ingeef, dan wil ik dat in kolom 7 de code “F10” automatisch wordt ingevuld.
  Hopelijk kan je helpen, want nu tik ik manueel elke waarde in. 😉
  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 2. Ik heb van elke dag gedurende een aantal jaren opbrengsten van zonnepanelen genoteerd. Nu wil ik met een functie zoals vert.zoeken, de laatste datum vinden met een bepaalde opbrengst.

  Beantwoorden

Plaats een reactie