Functie ASELECTTUSSEN

Met de functie ASELECTTUSSEN kan je Excel een willekeurig getal laten genereren. In tegenstelling tot de functie ASELECT waarbij er altijd een waarde wordt gegeneerd tussen de 0 en de 1, kan je bij de functie ASELECTTUSSEN zelf de waarden bepalen.

Schrijfwijze formule

=ASELECTTUSSEN(laagst;hoogst)

Argumenten

LaagstHiermee geef je aan wat het kleinste getal moet zijn dat de functie ASELECTUSSEN als resultaat mag geven.
Hoogst Hiermee geef je aan wat het grootste getal moet zijn dat de functie ASELECTUSSEN als resultaat mag geven.

Voorbeeld

Na iedere wijziging in het werkblad genereert Excel nieuwe willekeurige getallen. Als je dit niet wilt kan je de functie ASELECTTUSSEN veranderen in een statische waarde. Dit kan door de cel te selecteren waarin de formule staat en vervolgens in de formulebalk de formule te selecteren en op je toetsenbord op F9 te klikken.

Als je dit bij meerdere cellen wilt doen, zoals in dit voorbeeld, is het handiger om de gewenste cellen te selecteren en deze daarna te kopiëren en te plakken als waarden.

Als het geen probleem is dat de getallen veranderen na een wijziging in je werkblad dat hoef je uiteraard niets te doen.

Wil je meer leren over het werken met formules en functies?

Ik heb een online cursus gemaakt waarin je stap-voor-stap leert hoe formules werken. In deze cursus leer je onder andere 75 veel gebruikte functies. In sommige scenario’s kun je een berekening niet doen met een enkele functie, daarom leer je ook hoe je verschillende functies kunt combineren.