Functie ASELECT

Met de functie ASELECT kan je Excel een willekeurig getal tussen de 0 en de 1 laten genereren.

Schrijfwijze formule

=ASELECT()

Argumenten

Deze functie heeft geen argumenten

Voorbeeld

Zoals je ziet is het resultaat bij deze functie altijd een willekeurig getal tussen de 0 en 1.

Zodra je de functie ASELECT gebruikt zal je merken dat iedere keer zodra je een wijziging aanbrengt aan het werkblad Excel een ander willekeurig getal toont.

Als je niet wilt dat het willekeurige getal steeds veranderd moet je voordat je op enter klikt nadat je de formule hebt getypt eerst op de toets F9 klikken op je toetsenbord.

De formule veranderd dan in het willekeurige getal van dat moment, waardoor daarna niets veranderd na een wijziging.

Als je de functie ASELECT in meerdere cellen hebt ingevoerd en je wilt bij alle cellen dat dit gegeneerde getal niet steeds veranderd, dan raad ik je aan eerst de gewenste cellen te kopiëren (via het lint of de sneltoets CTRL + C).

Klik daarna op Plakken (of gebruik de sneltoets CTRL ALT + V).

En kies vervolgens om de gekopieerde cellen te plakken als waarden (op de gewenste plek naar keuze).

Het resultaat is dat de willekeurige getallen nu statisch zijn en niet meer onderdeel uitmaken van de functie die het steeds veranderd bij een wijziging.

Wil je liever een willekeurig getal tussen andere waardes, bijvoorbeeld tussen de 18 en 60 in plaats van steeds tussen de 0 en de 1? Dan kan je daarvoor de functie ASELECTTUSSEN gebruiken.

Wil je meer leren over het werken met formules en functies?

Ik heb een online cursus gemaakt waarin je stap-voor-stap leert hoe formules werken. In deze cursus leer je onder andere 75 veel gebruikte functies. In sommige scenario’s kun je een berekening niet doen met een enkele functie, daarom leer je ook hoe je verschillende functies kunt combineren.