Voorwaardelijke opmaak in Excel

| Gerard

Met voorwaardelijke opmaak kun je je werkblad of een aantal cellen opmaken of een weergave maken die aan jou voorwaarden voldoet.

Binnen voorwaardelijke opmaak heb je verschillende opmaken waaruit je kunt kiezen (zie afbeelding hieronder). Onderstaande voorbeeld is slechts een van de vele mogelijkheden.

Aan de hand van een voorbeeld leg ik je dit uit. Je hebt in Excel een tabel gemaakt om je BMI te berekenen. Nu wil je in de cel waar het resultaat komt extra aandacht geven door de achtergrond rood te keuren als je BMI niet goed is en groen te kleuren als die wel goed is.

Je hebt het volgende in Excel gemaakt. De formule om je BMI te berekenen zie je staan in de formuleregel: =+B4/ (C4*C4).

Voorwaardelijke opmaak in Excel

Om het op te leuken wil je in cel E4 kunnen lezen of je BMI goed is of niet. Daarvoor kun je de volgende formule in E4 plaatsen: =ALS(D3>25;”Je hebt overgewicht”;ALS(D3>18,5;”Jouw gewicht is goed”;”Je bent te licht”)). Uiteraard zou je ook een andere formule kunnen gebruiken.

Voorwaardelijke opmaak in Excel

Het ziet er nu al fraai uit maar je wilt bij een goede BMI een groene achtergrond hebben, anders moet de achtergrond rood zijn. Hiervoor kun je de optie “voorwaardelijke opmaak” prima gebruiken.

Voorwaardelijke opmaak in Excel

In deze uitleg gaan we nader in op de optie “nieuwe regel”. Binnen deze optie heb je weer keuze uit 6 mogelijkheden.

Voorwaardelijke opmaak in Excel

We kiezen nu voor de optie “Alleen cellen opmaken met ”.

Voorwaardelijke opmaak in Excel

Vul nu de gegevens is zoals hierboven weergegeven. Ik heb gekozen voor de voorwaarde dat cel E4 een rode opvulling moet krijgen als het woord “licht” voor komt. Op dezelfde maak ik ook voorwaardes aan voor als je te zwaar bent en als je een juiste gewicht hebt.

Als je een gewicht en een lengte invult krijg je nu te zien of jouw gewicht goed is of dat je er wat aan moet doen., zie onderstaand afbeelding. Let op de formule in dit voorbeeld gebruikt gaat alleen op voor een volwassen man. Voor vrouwen en kinderen gelden andere formules.

Voorwaardelijke opmaak in Excel

Wil je beter worden in Excel? Bekijk mijn aanbod in Excel cursussen om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Plaats een reactie