In dit artikel laat ik je zien hoe je eenvoudig iemand zijn leeftijd kan berekenen in Excel aan de hand van een voorbeeld.
Er zijn meerdere manieren om dit te doen.
Manier 1: met de functie DATUMVERSCHIL
De eerste manier is erg eenvoudig en werkt met behulp van twee functies: VANDAAG en DATUMVERSCHIL.
- Typ in cel A1 je eigen geboortedatum.
- Typ daarna in cel B1 de formule =VANDAAG()
Hiermee laat je Excel de datum van vandaag in cel B1 tonen.
Vervolgens gaan we in cel B2 de functie DATUMVERSCHIL invoeren. Deze functie berekent het verschil tussen twee datums. In dit voorbeeld dus het verschil tussen je geboortedatum en de datum van vandaag.
De functie DATUMVERSCHIL kan je niet vinden als je gebruik maakt van de formulebouwer. Als je deze formule rechtstreeks in de formulebalk of cel typt werkt deze wel.
De functie DATUMVERSCHIL heeft 3 argumenten:
- De begindatum
- De einddatum
- Eenheid
De begindatum en de einddatum spreken voor zich.
Het argument Eenheid geef je aan met de volgende afkorting:
Eenheid | Uitleg |
“d” | Verschil in dagen |
“m” | Verschil in maanden |
“y” | Verschil in jaren |
“yd” | Verschil in dagen, waarbij niet wordt gekeken naar de jaren |
“ym” | Verschil in maanden, waarbij niet wordt gekeken naar de jaren |
“md” | Verschil in dagen, waarbij niet wordt gekeken naar de jaren |
We gaan nu de formule toepassen aan de hand van de volgende stappen:
- Typ in cel B2 =DATUMVERSCHIL(
- Klik op de cel met je geboortedatum (B1)
- Typ ; (een puntkomma)
- Klik op de cel met de datum van vandaag (B2)
- Typ tussen dubbele aanhalingstekens Y (dit staat voor jaren en we willen immers de leeftijd in jaren weergeven).
- Klik op enter.
In de praktijk komt dit vaak goed van pas als je veel gegevens van personen, waaronder hun geboortedatum, bijhoudt in Excel.
Je hebt bijvoorbeeld een bestand met allemaal namen en hun geboortedatum. Je zou natuurlijk de leeftijd handmatig kunnen berekenen.
Vervolgens typ je in cel C1 de formule die je zojuist hebt geleerd.
Aangezien de datum van vandaag in cel B1 blijft staan, willen we deze celverwijzing absoluut maken door een $-teken voor de kolomletter en rijgetal te plaatsen.
En tenslotte kopieer je de formule naar beneden:
Indien je bij de vorige stap de celverwijzing niet absoluut had gemaakt, zou cel B1 mee veranderen tijdens het naar beneden kopiëren van de formule waardoor het resultaat niet meer zou kloppen:
Manier 2: met de functies INTEGER, JAAR.DEEL en VANDAAG
Met dank aan de feedback van Marcel gaan we met de functies INTEGER, JAAR.DEEL en VANDAAG de leeftijd berekenen. De eerdere formule, zonder JAAR.DEEL, kon namelijk een onnauwkeurig antwoord geven als de geboortedatum in een schrikkeljaar viel.
Met de functie VANDAAG geef je de huidige datum weer, en met de functie JAAR.DEEL haal je het jaar uit een datumspecificatie. De functie INTEGER rondt de uitkomst naar beneden af naar het dichtstbijzijnde gehele getal, wat handig is om de leeftijd in jaren te berekenen.
Laten we dit toepassen op het voorbeeld van figuur 3.
- Zorg ervoor dat de cellen waarin je de formule invoert, de getalnotatie Standaard hebben. Anders krijg je een datum als resultaat, terwijl we juist een getal (het aantal jaren dat iemand oud is) willen. Dit kun je aanpassen in het lint onder het tabblad Start in de groep Getal (zie figuur 8)
- Typ in cel C2 de volgende formule =INTEGER(JAAR.DEEL(VANDAAG();B2))
Met deze formule trek je de geboortedatum (B2) van de huidige datum (VANDAAG()) en haal je het jaar eruit. De INTEGER functie zorgt ervoor dat je altijd een correct, afgerond getal krijgt.
- Sleep de vulgreep naar beneden om te formule voor de overige rijen in te voeren.
Je krijgt nu in kolom C de juiste leeftijd op basis van de geboortedatum in kolom B. Dit is een handige en nauwkeurige manier om de leeftijd te berekenen, ongeacht of de geboortedatum in een schrikkeljaar valt.
Conclusie
Beide manieren zijn effectief om de leeftijd te berekenen. Manier 1, met de functie DATUMVERSCHIL is gebruiksvriendelijk, zonder te veel technische details. Aan de andere kant biedt manier 2, met de combinatie van INTEGER, JAAR.DEEL en VANDAAG, meer flexibiliteit en controle over de berekening. Kies dus de methode die het beste past bij je behoeften en niveau van ervaring past!
Wil je meer leren over het werken met formules en functies in Excel? Bekijk dan mijn cursus, waar je handige technieken en tips ontdekt om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Volgens mij geeft de berekening bij manier 2 een foutief antwoord als de geboortedatum in een schrikkeljaar valt.
Stel ik ben geboren op 25-08-2008, hoe oud ben ik dan op 25-08 2021?
Volgens jullie formule: 12
De formule =INTEGER(JAAR.DEEL(A1;VANDAAG())) geeft het juiste antwoord: 13
Vriendelijke groet
Marcel Maatman